آیا آفت دهان خطرناک است؟

ممکن است که در ذهن شما عزیزان سوالاتی راجع به آفت دهان به وجود بیاید سوالاتی از جمله این که آیا آفت دهان خطرناک است ؟ انواع آفت دهان کدام اند؟ چرا آفت دهان به وجود می آید؟ آیا آفت دهان نشانه سرطان است ؟ چه زمانی با دیدن افت دهان به پزشک مراجعه نماییم ؟ در این مقاله سعی می کنیم که به سوالات شما پاسخ بدهیم پس تا پایان این مطلب ما را همراهی نمایید.

آفت دهان چیست؟

گفتنی است که زخمی سطحی، کوچک و خوش خیم اما دردناکی هستند که معمولا در بافت نرم داخل دهان یا لب ها، روی کامنرم، زیر زبان و روی غشاء لثه به وجود می آیند. علل مختلفی در بروز آفت وجود دارد آفت در دهان می تواند منشأ ارثی و یا ریشه در ضعف سیستم ایمنی بدن داشته باشد ،همچنین ممکن است توسط یک عامل محیطی مشترک مثل یک نوع ماده ی غذایی خاص و آلرژی زا بروز کند.

انواع آفت های دهانی کدام اند؟

لازم به ذکر است که بگوییم افت دهان به دو دسته تقسیم می شوند. اولین نوع آن ساده و نوع دوم آفت پیچیده است. نوع پیچیده آفت، غیرمعمول بوده و اغلب در افرادی دیده می شود که قبلا به این بیماری دچار شده اند. علت آفت دهان و مکانیسم به وجود آمدن آن هنوز به درستی مشخص نشده است اما به نظر می رسد واکنش های ایمنی بدن بیمار و آسیب دیدن بافت دهان از علل اصلی آفت های دهانی ساده باشد. آفت دهان معمولا به شکل گرد یا بیضی و به رنگ سفید یا زرد می باشد که دورتا دور آن قرمز است. ممکن است قبل از بروز آفت، محیط دهان شما دچار سوزش یا خارش شود. باید توجه داشت که آفت دهانی برخلاف تاول های ایجاد شده در اثر تب شدید و یا زخم های با منشاء سرماخوردگی مثل تبخال، هرگز در ناحیه بیرون از دهان و در صورت ایجاد نمی شود و به هیچ وجه مسری نمی باشند.

علت های به وجود آمدن آفت های دهانی

باید اشاره کنیم که علت مشخص و اصلی برای ایجاد آفت تا کنون یافت نشده است اما گاهی برخی از مواد غذایی زمینه بروز آفت های دهانی را فراهم می کند که این نوع آفت ها با علائم آلرژیک همراه هستند. بعضی از خوراکی های خاص همچون مرکبات و یا میوه های حاوی اسید همچون کیوی، لیمو، پرتقال، آناناس، سیب، انجیر، گوجه فرنگی و توت فرنگی می توانند باعث ایجاد زخم و آفت در روی زبان و در دهان شوند بنابراین اگر بعد از چند بار مصرف این مواد غذایی متوجه این موضوع شدید باید از مصرف آن ها پرهیز کنید. علاوه بر این خستگی و استرس نیز می تواند زمینه بروز آفت دهانی را فراهم کند.

کشیدن دندان پوسیده کودکان
مطلب پیشنهادی برای شما

 

آفت دهانی

راه های تشخیص آفت های دهانی

آفت ها از یک یا چند نقطه دردناک و قرمز رنگ که مرکز آن سفید یا زرد رنگ است تشکیل می شوند و به مرور زمان تبدیل به زخم می شود. این زخم های دهانی اگر با علائمی همچون تب، ناراحتی عمومی و یا تورم غدد لنفاوی همراه شود دیگر نباید نسبت به آن بی تفاوت بود. بعد از یک هفته از ظاهر شدن آفت ساده در دهان معمولا، درد از بین می رود و تا بهبودی کامل آفت، سه هفته طول می کشد. در اکثر موارد، آفت دهان بدون درمان خاصی و در مدت ۱۰ روز بهبود می یابد، شستشوی مداوم دهان با دهانشویه ها و یا آب نمک در رفع آفت ، تاثیر دارد.

آفت های خطرناک و سرطانی کدام اند؟

معمولا پس از گذشت چندین روز، اثری از رفع و بهیودی آفت در دهان دیده نمی شود و درمان های معمولی روی آن تاثیری نمی گذارد. این گونه آفت ها، از نوع پیچیده هستند که از نشانه های اولیه سرطان دهان می باشند که فقط و فقط باید علت آن ها توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود. شیوع سرطان در سال های اخیر ، اغلب به دلیل تغذیه غلط و نامناسب، استفاده از فست فود، مواد نگهدارنده، آلودگی هوا و استرس های روحی و روانی است. همچنین آلودگی های کارخانه هاو آلودگی های صوتی در بروز سرطان زبان و انواع دیگر نقش مستقیم دارد. گرایش جوانان به مصرف سیگار، قلیان های طعم دار، مواد مخدر صنعتی و جویدنی ازعوامل دیگر بروز سرطان زبان است که در مراحل اولیه، به صورت آفت های سخت درمان بروز می کند. با توجه به کاهش سن ابتلا به سرطان در جامعه نباید نسبت به شناسایی عوامل بروز آن بی تفاوت بود. سرطان دهان ممکن است در ابتدا به شکل آفت و زخم در همین ناحیه ظاهر شود.معمولا یک آفت مربوط به سرطان دهان به وجود می آید که هیچ علت مشخصی نظیر زخمی شدن با یک دندان تیز برای ایجاد آن وجود ندارد. این نوع آفت ها معمولا بیش از ۳ هفته در دهان باقی می مانند که در صورت تداوم ماندن آنها در دهان، باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. آفت های ایجاد شده توسط سرطان معمولا بر روی زبان و یا زیر آن پدیدار می شوند اما ممکن است گاهی در نقاط دیگر دهان نیز دیده شوند. تشخیص زودهنگام نوع سرطانی آفت ها، منجر به موفقیت در درمان می شود، اما اگر سرطان زبان، دیر تشخیص داده شود، درمان آن نیز با سختی همراه می شود. هر زخمی که در دهان به وجود می آید نشانه سرطان نیست، اما همانطور که ذکر شد اگر آفت های دهانی پس از گذشت سه هفته درمان نشود باید برای برسی سیستم ایمنی به پزشک مراجعه کرد، زیرا نقص سیستم ایمنی زمینه بروز آفت را دو برابر می کند، این شرایط بیشتر در افرادی که از بیماری های زمینه ای خود اطلاع ندارند بیشتر ظاهر می شود. بروز آفت اگرچه دردناک و ناخوشایند است اما می تواند یکی از علایم بیماری هایی همچون سرطان باشد. به همین دلیل از درمان های خانگی و خودسرانه خودداری شود و هر چه سریع تر باید به پزشک مراجعه کرد.

آیا جرم گیری برای دندان خطر دارد؟
مطلب پیشنهادی برای شما

چه زمانی آفت دهان علت یک مشکل جدی تر می شود؟

لازم به ذکر است که بگوییم اگر علائم دیگری، چون کاهش وزن ناخواسته، گوش درد، تب، رعشه و تعریق‌های شبانه هم دارید می‌تواند نشاندهنده‌ی سرطان دهان باشد. این نکته را فراموش نکنید که آفت یا زخم دهان نمی‌تواند سرطانی شود، اما یک ضایعه‌ی سرطانی ممکن است به صورت زخم بروز کند یا با آفت دهان تشابهاتی داشته باشد. به همین دلیل باید این علائم را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.

 

آفت دهانی

آفت های مکرر

آفت های مکرر دهانی یک مشکل شایع در بین افراد است و در آن شاهد شکل گیری چند باره آفت های دهانی در داخل کودکان و نوجوانان هستیم. متاسفانه هنوز علت اصلی بروز این زخم ها به شکل دقیق مشخص نشده است، اما این یک مشکل عفونی نیست و احتمال انتقال آن به شکل موروثی وجود ندارد.

تفاوت آفت با سرطان چیست؟

آفت دهان معمولا به دو دسته ساده و پیچیده تقسیم می شود. طول درمان آفت دهان معمولا دو هفته می باشد. در صورتی که آفت دهان به مدت طولانی در دهان وجود داشته باشد ممکن است یکی از نشانه های سرطان دهان باشد. در صورتی که آفت دهان شما بیش از دو هفته در دهان باقی ماند حتما به متخصص دندانپزشک مراجعه کنید.

راه های پیشگیری از آفت دهان

پیشگیری کردن از زخم های دهان ممکن نمی باشد چرا که غیرقابل کنترل می باشند. اما با این وجود برخی از کار های زیر ممکن است خطر ابتلا به زخم های دهانی را کاهش دهد.

  • نجوییدن آدمس
  • مسواک زدن با مسواک نرم
  • مسواک زدن با استفاده از خمیر دندان که حاوی سدیم لوریل سولفات نیست.
  • کاهش اضطراب و استرس
  • اجتناب از خوردن برخی غذا ها مانند قهوه و بادام زمینی و توت فرنگی و پنیر و …
گرافی دندان چیست؟
مطلب پیشنهادی برای شما

در این مطلب سعی کردیم که راجع به آفت های دهانی و راه های تشخیص و پیشگیری از ان را بیان نماییم امید وارم که با خواندن این مطلب به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.

دكتر فاطمه حيدری

جراح -دندانپزشک

بهترین دندانپزشک اصفهان

آشنایی با خدمات 

جهت کسب اطلاعات تماس دکتر فاطمه حیدری به بخش تماس با ما سایت مراجعه نمایید.

, , ,
نوشتهٔ پیشین
لکه های سفید روی لثه ها
نوشتهٔ بعدی
تفاوت روکش دندان با لمینت

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
ثبت نوبت و مشاوره ‎09138299023